Rump Steak (kýta, květová špička)
Detailní popis produktu
Zadní, velmí štavnatá, část hovězího. Díky tukovému krytí vynikající chuť. Vynikající na gril (steak) ale i pečení (raoastbeef).
Chlazené.
Původ: Jižní Amerika
1 ks = 2 - 3 kg.
Stupně propečení masa
- Blue rare; Very rare (velmi jemně propečený) – zvenku opečený, uvnitř krvavý.
- Rare (jemně propečený, teplota středu 52 °C) – zvnějšku tmavěhnědý, vnitřek je stále rudý.
- Medium rare (středně propečený, teplota středu 55 °C) – zvenku tmavěhnědý, střed růžový a směrem k povrchu přechází do šedohnědé.
- Medium (teplota středu 60 °C) – úplný střed je stále růžový, zbytek masa je propečený do šedohněda.
- Medium well done (teplota středu 65 °C) – maso je téměř celé hnědé s pouhými náznaky růžové, je méně šťavnaté.
- Well done (teplota středu 71 °C) – maso je zcela propečené, jeho šťavnatost a jemnost se vytrácí.
Hovězí maso je charakteristicky cihlově červené, obsah svalového barviva a výsledná barva masa však dále závisí na věku poraženého zvířete – u mladých kusů je bledě červená, u starších kusů a zvláště býků tmavě červená. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokiselin, železa a vitamínu B2.